HOORNAAR BESTRIJDING

Hoornaar bestrijding door FBK

FaunaBeheerKrijthe (FBK) bestrijdt Europese hoornaarsnesten in de kop van Drenthe en een klein gedeelte van de provincie Groningen. 

Omdat het bestrijden van hoornaarsnesten maatwerk is en afhangt van vele factoren zijn er geen standaard tarieven. In een straal van 10 km om Vries ligt het starttarief op € 65,00 voor het eerste hoornaarsnest. Ieder extra nest op hetzelfde moment en dezelfde locatie bestrijden heeft een starttarief van € 25,00. De prijzen zijn indicatief het ligt onder andere aan de grootte en de toegankelijkheid van het hoornaarsnest.

Wanneer de afstand meer is dan 5 km vanaf Vries (9481HD), rekent FBK een extra bijdrage voor de reiskosten.

De bestrijding wordt uitgevoerd door middel van een wespenpoeder die onder druk in het nest wordt gespoten, dit gebeurt zonder hak- en breekwerk.

Na het bestrijden zullen de meeste Europese hoornaars binnen 24 uur dood zijn, dit hangt af of het poeder rechtstreeks in het nest kan worden gespoten en hoe groot het nest is. Bij grote hoornaarsnesten kan het enkele dagen duren voordat het nest volledig uitgestorven is. 

Het hoornaarsnest wordt na de behandeling normaal gesproken niet verwijderd. De hoornaars die tijdens de behandeling buiten het nest zijn en terug komen kruipen bij terugkeer ook door het poeder. Zo heeft u geen last van zoekende hoornaars die hun nest kwijt zijn.

 

Garantie: Wanneer er na een week nog steeds bedrijvigheid is, wordt hetzelfde nest onder garantie nogmaals behandeld.

Ziet u een Aziatische hoornaar?

De provincie Drenthe is verantwoordelijk voor de bestrijding van de Aziatische hoornaar. Als u een nest ziet, kunt u de melding doorgeven via de website www.waarnemingen.nl. 

De melding wordt dan vanuit de provincie Drenthe verder opgepakt.

Aziatische Hoornaar

Hoe herkent u de Aziatische hoornaar?

  • De Aziatische hoornaar is groter dan een gewone wesp en is bijna helemaal zwart met een paar kleine, gele vlekjes op het achterlijf en geel aan het uiteinde van de pootjes.
  • De Aziatische hoornaar verschilt op een paar punten met de Europese variant. De Europese hoornaar heeft veel meer geel op zijn lijf en ook nog roodtinten. Ook is de Europese variant groter dan de Aziatische hoornaar.